Топлоизолация

Изборът на материали е основната стъпка при изработката на топлоизолация. На пазара в днешно време се предлага много голямо разнообразие от строителни материали и затова изборът става още по-труден. Какви материали да изберем, за да получим качествена, красива и ефективна топлоизолация? Основните качества на материалите, по които би трябвало да се съобразим са:

1) Дебелина на топлоизолационния материал
Дебелината на топлоизолационния материал определя и пропускливостта на топлинния поток. Според климатичните условия за България най-препоръчително е дебелината на материала да е около 5 см. С използването на материал с посочения размер се достига добра изолация и се ограничава топлопреносимостта.

2) Плътност
Освен дебелината на материала, е необходимо да се съобрази и плътността му. Според големите производители (като например Баумит*) препоръчителната плътност е около 15/18 кг на куб.м., но според други големи производители на топлоизолационни системи по-високата плътност осигурява по-добра изолация.

3) "Дишащ материал"
При изработката на външна топлоизолация горещо се препоръчва да се използва "дишащ материал", като например стиропор (EPS), поради което е най-широко разпространена употребата му. Поставянето на топлоизолация със стиропор защитава и предпазва жилището от влага, конденз, които от друга страна могат да причинят появата на мухъл в помещенията.

*Баумит са едни от създателите на топлоиозолационните системи