EPS


EPS е съкращение от eкспандиран полистирол. Това е най-разпространения топлоизолационен материал. Благодарение на своите качества с годините се е наложил на пазара и се прилага масово при поставяне на топлоизолация на покриви, стени, тавани, подове на жилищни и административни сгради, училища и болници и др.

EPS се предлага в различни размери за всякакви нужди. Например предлага се дебелина от 20 мм до 200 мм. Най-често е във формат на плочи с размери 1000 мм дължина и 500 мм ширина, както и дължина 1200 мм дължина и 600 мм ширина.

Важна харектеристика е плътността на материала. Предлагат се плътности като 10-12 кг/куб.м, 15-18 кг/куб.м, 15-20 кг/куб.м. и др.

В зависимост от дебелината на плочата, размерите и плътността, е възможно да се определи и предназначението на материала. EPS плочи с по-ниски показатели са подходящи за области без натоварване (под покрив, пoпълване на кухини, вътрешна изолация), докато полистирола с високи показатели е подходящ за зони с натоварване на натиск (под замаска, в плосък покрив, скатен покрив, под подово отопление, хладилни помещения), за изолация на подпокривни пространства, особено при нискоенергийните и пасивни къщи и др.