kakva-toploizola-da-izbera


Това е основен въпрос, на който трябва да си отговорим преди да започнем изолацията. Какъв тип изолация да изберем зависи предимно за какви помещения се прави и какво им е предназначението.
Външна топлоизолация

Външната топлоизолация определено е по-подходящ избор за постоянно обитавани помещения. Основно заради възможността да се използва голямата топлоемност на строителния материал, като топлинната преграда е зад стената. Самата стена действа положително относно запзването на постоянна температура в помещението. Друго основно предимство е възможността да се приема и отдава огромни количества влага, като така в помещението се поддържа постоянна въздушна влажност. В случай, че се постави вътрешна топлоизолация, помещението задържа много по-високи нива на влажност, което е основна причина за появата на мухъл и плесен.

Вътрешна топлоизолация

Вътрешната топлоизолация е предпочитан избор при рядко и/или неотоплявани помещения. Тъй като при външната топлоизолация е необходимо много време и енергия за затопляне на стените, в случай, че е сложена вътрешна топлоизолация, то се запазва температурата в помещението, без тя да се акумулира в стените.

Вътрешна и външна топлоизолация

Едновременното поставяне на вътрешна и външна топлоизолация не се отличава с особени предимста и не е необходимо да се прилага в общия случай. Подходяща може да бъде зад плътно поставени мебел до външни стени, за да се избегне появята на мухъл. (Повече информация можете да намерите тук).

На какво да обърна внимание

Във всички случаи топлоизолациооният материал, който се използва, трябва да има достатъчна дебелина, за да се достигне максимална ефективност. Каквито и материали за изолация да изберете, имайте предвид, че в посока от помещението навън всеки следващ строителен материал трябва да е с по-висока паропропускливост от предишния.